Želite započeti pokretanje Startup-a? Ne znate način na koji biste se financirali? Ovaj članak je upravo tome posvećen. U nastavku slijede načini prema kojima možete pokrenuti svoj vlastiti Startup.

1.Financiranje iz vlastitih izvora
Velika većina Startup-ova se financira na početku iz vlastitih izvora. Vlastiti izvori su većinom vaša štednja i slobodna sredstava na računu. Ukoliko je moguće da se financirate iz vlastitih izvora to vam je najbolja solucija. Ako vaše poduzeće uspije na tržištu, vama ostaju svi prihodi i što je najvažnije zadržali ste vlasništvo.

2. Prijatelji i obitelj
Prijatelji i obitelj vam isto tako mogu biti dobar izvor financiranja. Oni vas najbolje poznaju, vjeruju u vas, vaš brend i integritet. Isto tako oni su spremniji uložiti više bez obzira na vaš poslovni plan. Problem nastaje onda kada dođe do razilaženja mišljenja i nesporazuma. Tada se dovodi u pitanje vaš osobni odnos.

3. Pokrenite kampanju za masovno financiranje (Crowfunding)
Crowfunding je isto tako način da sakupite potreban novac za pokretanje Startup-a. Pokretanjem kampanje koja traje od 30 do 60 dana, predstavite prototip proizvoda ili usluge. Prezentiranjem prototipa dobivate i realnu ocjenu tržišta. Stoga, to vam je jedan od najlakših načina za istraživanje tržišta. Prikupite online potrebna sredstva za otvaranje vlastitog poduzeća. Postoje 4 vrste platformi Crowfundinga; platforma temeljena na donacijama, na nagradama, na posuđivanju i vlasničkim udjelima. Ovaj način je pogodan za mala inovativna poduzeća.

4. Fondovi Europske unije
Fondovi Europske unije potiču pokretanje i razvoj inovativnih Startup-ova. Ukoliko je vaš projekt specijaliziran u području tehnologije, postoji velika mogućnost da vam se ostvari financiranje jednog od izvora fondova Europske unije. Europska unija je osnovala i Startup Club putem kojeg možete naći partnere za investiranje u vaš projekt.

5. Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR)
HBOR omogućava razvoj poduzetnika, povoljnijim uvjetima financiranjima daje se kredit inovativnim idejama. Krediti se odobravaju izravno ili putem poslovnih banaka. HBOR na prvo mjesto stavlja poduzetništvo mladih, žena i početnika. Također od 2014. godine je preuzeo ulogu kreditora EU projekata koji će se financirati iz EU fondova.

6. Poslovni anđeli
Poslovni anđeli su visoko vrijedni pojedinci koji vole ulagati u zanimljiva inovativna poduzeća. Vrlo je važno da vide poslovni uspjeh inače neće htjeti uložiti. Možete dobiti stručne savjete, ali kontakte koji su zainteresirani da potpomognu vašem projektu. Negativna strana je što ćete se morati 10 do 50 posto udjela.

7. Investitori rizičnog kapitala
Investitori rizičnog kapitala nisu najbolji izbor za otvaranje malih inovativnih poduzeća. Vrlo su profesionalni i traže velike ideje. Osim toga financiraju samo 1 do 2 posto svih poslovnih planova. Međutim, ukoliko je vaš projekt vrijedan nekoliko milijuna dolara, investitori rizičnog kapitala su vaš pravi izvor financiranja. Oni omogućavaju da vaša tvrtka brzo raste.

Lepidus Porfit

Author Lepidus Porfit

More posts by Lepidus Porfit

KONTAKT

LEPIDUS PROFIT d.o.o.

Adresa ureda: Ulica Davora Zbiljskog 28

Zagreb 10 000

Hrvatska

Telefon: +385/1/888-56-10

Mobilni Telefon: 095/55-75-999

E-mail: info@lepidus-profit.hr

Kontaktirajte nas i zatražite ponudu!