Vlasnici malih poduzeća svakodnevno se suočavaju s brojnim izazovima, među kojima je jedan od većih izazova knjigovodstvo. Knjigovodstvo je ključno za vaše poduzeće, a praćenje vaših računa i transakcija pokazati će vam financijsku uspješnost vašeg društva.

Računovodstvo malih poduzeća obično uključuje bilježenje, sažimanje i analizu financijskih transakcija poduzeća. To samo po sebi može biti teško, ali postoje i druge uobičajene financijske prepreke koje morate prevladati.

U nastavku možete pronaći nekoliko savjeta kako prevladati izazove koje donosi računovodstvo malih tvrtki i kako uspješno upravljati svojim financijama.

1. Upravljanje novčanim tokovima

Upravljanje novčanim tokovima može biti veliki izazov za vaše malo poduzeće. Čak 82% poduzeća prestaje s poslovanjem zbog problema s novčanim tokovima. Vlasnicima malih poduzeća teško je izdvojiti sredstva za pokrivanje fiksnih troškova i održavanje poslovanja.

Da biste imali uspješno financijsko poslovanje, pažljivo analizirajte svoje račune i budite temeljiti. Također biste trebali obratiti pozornost na svoje mjesečne troškove te ih smanjiti gdje god je to moguće. Osim toga, ako imate opremu koju više ne koristite, razmislite o prodaji.

2. Pokrivanje neočekivanih troškova

Prilikom svakodnevnih operacija postoji rizik koji može dovesti do neočekivanih troškova društva. Npr. ukoliko se netko od vaših zaposlenika poskliznuo i pao na poslu, a vi nemate odgovarajuće osiguranje medicinski troškovi i potencijalne tužbe lako bi vaše poslovanje mogli koštati više od milijun kuna.

Čak i manji troškovi – poput jednokratnog poreza na sva poduzeća u određenom području ili povećanja cijene robe – mogu uzrokovati značajne promjene u novčanom toku.

Optimizirajte svoje postojeće sposobnosti za upravljanje kratkoročnim troškovima. Također je bitno pratiti dugoročnu profitabilnost kako biste osigurali da promjene troškova ne ugroze vašu ukupnu likvidnost.

3. Izvještavanje o financijama

Za mnoga poduzeća, jedan od najvećih izazova je držati korak s financijskim objavama koje zahtijeva FINA. Može biti teško pratiti zahtjeve za izvješćivanje i osigurati da te informacije ispravno dokumentirate u slučaju revizije vašeg poduzeća.

Najbolji način da se uvjerite da ispunjavate svoje zahtjeve za izvješćivanje je da dio posla prepustite vanjskim suradnicima. Unajmite knjigovođu ili računovođu koji je specijaliziran za knjigovodstvo malih poduzeća kako biste bili sigurni da su vaše knjige ažurne.

4. Prijava poreza


Svako poduzeće u Republici Hrvatskoj ima zakonsku obvezu plaćati poreze, ali iskorištavanje odbitaka može drastično smanjiti iznos poreza na dobit. Ako je vaše poduzeće registrirano kod kuće, odbici kućnog ureda mogu se koristiti za ostvarivanje većeg profita.

5. Praćenje važećih zakona

Jedna od stvari zbog kojih je računovodstvo izazovno je što se zakoni stalno mijenjaju. Promjene poreznog zakona i politike mogu imati veliki utjecaj na poslovanje vašeg malog poduzeća. Ako niste spremni, mogli biste na kraju godine preplatiti poreze.

Zato je dobra ideja porezno se savjetovati s ovlaštenim računovođom. Knjigovođe su upućeni u porezno pravo i mogu vam savjetovati kako iskoristiti zakone u svoju korist.

6. Reguliranje obračuna plaća

Ako svoje zaposlenike ne klasificirate ispravno, mogli biste naići na visoke kazne. Postoji nekoliko ključnih čimbenika prilikom upravljanja platnom listom, uključujući provjeru ispravnosti prijavljivanja poreza, osiguravanje točne isplate zaposlenicima za svako razdoblje plaćanja, pravilno praćenje slobodnog vremena zaposlenika i rješavanje niza problema s usklađenošću zakonom.

Jeste li znali? Softveri za obračun plaća koje koristi Lepidus Profit d.o.o. mogu ukloniti mnoge od glavobolja koje uzrokuje samostalno vođenje knjiga knjiga malih tvrtki.

7. Analiziranje financija

Usklađivanje vaših knjiga može biti izazovan zadatak, pogotovo ako ne koristite računovodstveni softver.

Zato je ključno redovito provjeravati sve svoje poslovne transakcije (dnevno, tjedno, mjesečno). Mogli biste stvoriti naviku da na kraju svakog dana pregledavate svoje račune dok su vam transakcije još svježe.

Donošenje zdravih financijskih odluka uključuje tri koraka: analizu, interpretaciju i savjetovanje. Bez obzira na izvješća koja koristite, generiranje podataka samo je prva faza. Što zapravo znače ti iznosi? I važnije – kako ih optimizirati?

Morate analizirati i interpretirati financijske pokazatelje kako biste se donjeli najboljiu moguću odluku za vaše poslovanje. Čineći to, možete identificirati faktore koje utječu na rast vašeg poslovanja, te poboljšati financijsku poziciju vašeg društva.

8. Osiguravanje vaših podataka

Svaki put kada povećate izloženost svog poduzeća na internetu, povećavate rizik da bude na meti hakera. Zato poduzeća svih veličina moraju početi shvaćati ozbiljno kibernetičku sigurnost.

kao prvi korak trebali biste procijeniti razinu ranjivosti vašeg poslovanja. Razmislite o suradnji sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost koji može procijeniti rizike vašeg poslovanje i identificirati područja slabosti. Tako možete smisliti plan za rješavanje potencijalnih problema.

9. „Uradi sam“ knjigovodstvo

Kada je riječ o knjigovodstvu vašeg poduzeća, pokušaj samostalnog upravljanja može biti skupa pogreška. Možda ste stručnjak za svoje poslovanje, ali to ne znači da ste stručnjak za knjigovodstvo.

Čak i ako možete voditi svoje knjige, lako je napraviti nepotrebne pogreške. Računi bi slučajno mogli ostati neplaćeni, mogli biste naići na probleme s protokom novca ili na kraju preplatiti poreze.

Angažiranjem kvalificiranog knjigovođe osigurat ćete da vaše knjige budu ažurne i točne. Time ćete smanjiti vjerojatnost pogrešaka i identificirati prilike za smanjenje troškova. Također će vam uštedjeti vrijeme koje možete iskorititi na razvoj vašeg poduzeća.

10. Rad na daljinu

Pandemija koronavirusa natjerala je mnoge ljude da počnu raditi od kuće, a dvije godine kasnije mnogi zaposlenici nisu spremni vratiti se u ured s punim radnim vremenom. Ali rad na daljinu je za mnoga poduzeća stvorio rizike u pogledu usklađenosti s porezom.

Prema Društvu za ljudske resurse, 28% zaposlenika radilo je izvan svoje matične države, ali je samo trećina o tome rekla svom poslodavcu. Možda ćete morati razmisliti o usvajanju nove politike rada na daljinu za svoje zaposlenike. Ako je potrebno, pronađite načine za praćenje radnih mjesta svojih zaposlenika kako biste znali da ispunjavate porezne zahtjeve.

11. Obraćanje pozornosti na detalje

Da biste dobili preciznu sliku o financijama svog poduzeća, zabilježite i kategorizirajte svaku transakciju. Također je važno svaki mjesec izvršiti reviziju svojih knjiga i voditi redovita izvješća. Što je vaš knjigovodstveni sustav bolji, lakše ćete uočiti pogreške. Samo preciznim računovodstvom možete dobiti jasnu sliku o financijskom statusu vaše tvrtke.

S obzirom da ste već preokupirani različitim poslovima poput marketinga i prodajom svojih proizvoda i usluga, zapošljavanja pravih ljudi i održavanja odnosa sa svojim klijentima, ponekad je svoje račune i knjige najbolje prepustiti iskusnom knjigovođi ili knjigovodstvenom servisu koji su specijalizirani za knjigovodstvo malih poduzeća.

Lepidus Profit d.o.o. ima bogato iskustvo pružanja usluga knjigovodstva i računovodstva. Radimo prema važećim pozitivnim propisima RH i u skladu s Hrvatskim i Međunarodnim standardima financijskog izvješćivanja. Pošaljite upit na info@lepidus-profit.hr ili nazovite na 095 557 5999

Lepidus Profit

Author Lepidus Profit

More posts by Lepidus Profit

KONTAKT

LEPIDUS PROFIT d.o.o.

Adresa ureda: Ulica Davora Zbiljskog 28

Zagreb 10 000

Hrvatska

Telefon: +385/1/888-56-10

Mobilni Telefon: 095/55-75-999

E-mail: info@lepidus-profit.hr

Kontaktirajte nas i zatražite ponudu!